Home Actueel Onderweg Fotoalbums Downloads Contact

 

ER
OP
UIT
Onderwerpen (Klik):

Geopark
Wandelcafé's
GPS   (uitleg)
QR     (uitleg)
 
 

 Geopark

--------------------------

vertelt het verhaal van het landschap van Oost-Drenthe.
Hoe zo'n 150.000 jaar geleden een onvoorstelbaar hoeveelheid ijs alles verpletterde op zijn weg hier naar toe. Hoe ijs en smeltwater tussen Groningen en Coevorden er voor zorgden dat er heuvelruggen en beekdalen ontstonden.
En toen alles gesmolten was, lagen er vier kaarsrechte, unieke keileemruggen in het landschap dat we het Hondsruggebeid noemen.

In het Geopark de Hondsrug is van alles te beleven.
Wandelen - er is een keur aan wandelroutes in het gebied - en fietsen en het dan allemaal met eigen ogen te ontdekken, is het doel. Je kunt op expeditie gaan naar meer dan honderd hotspots. Het zijn bijzondere plekken waar veel te beleven valt voor jong en oud.

Ook op onze rode- en gele route bevindt zich een Hotspot en wel bij het onderduikershol. Informatie over deze Hotspot (route o.a. naar het Eppiesbergje bij Valthe) bevindt zich op de rode route en wel op de parkeerplaats waar men de Melkweg moet oversteken.

Op jouw wandeling- en/of fietsroute onderweg kun je gebruik maken van informatie via jouw smartphone.
Op de site www.annodrenthe.nu * wordt uitgelegd hoe het werkt. Ook kun je hier de app downloaden voor jouw wandel- of fietsroute. De app en de routes worden gratis aangeboden.
Op www.annodrenthe.nu/route/ kun je via het tabblad 'Kanalen' de routes kiezen die Geopark de Hondsrug ter beschikking heeft.
 

*
Annodrenthe.nu is een website en een app op basis van historische Drentse kaarten. Op deze kaarten zijn informatie, foto's, films, documenten geplaatst waarmee het verhaal over die plek verteld wordt.
Met de mobiele app kun je routes lopen door Drenthe.
 

Naar Boven

 
 

  Wandelroutes van café nr. café

Wandelen in ons mooie Drenthe is leuk. Wandelen met af en toe een stop voor een kopje koffie of thee of zelfs een heerlijke lunch is nog leuker.De routes die men van café naar café kan lopen bevinden zich allen in de omgeving van de Drentse Hondsrug. Dit deel van onze provincie kent een unieke ontstaansgeschiedenis. Over de prehistorie, de ijstijden, de hunebedden, de ontginning van het veen en de onwikkeling van ons mooie Drenthe is veel te vertellen. De routes voeren jou o.a. door de dorpen Odoorn, Valthe en Klijndijk, over het schapenpark, langs de Poolshoogte, over de Es, door de bossen en nog veel meer.
De afstanden variëren van 5 tot 15 km.

Meer informatie?
Bezoek geoparkdehondsrugwandelcafes.nl

Naar Boven

 
 

  GPS

GPS staat voor Global Positioning System.
En dat houdt in dat via een satellietzender en ontvanger bepaald kan worden waar een persoon of object zich op aarde bevindt. Het betekent dat we vrijwel overal op elk moment kunnen navigeren. En dat betekent weer dat, indien jij bijvoorbeeld bij het beeld van Max Douwes staat en je gaat via jouw smartphone communiceren met GPS (via daarvoor ontwikkelde software), jij informatie kunt ontvangen over Max Douwes.


Het GPS-systeem is 24 uur per dag in bedrijf en werkt onder alle weersomstandigheden. Het zendgedeelte van het systeem zend per satelliet een eigen signaal uit en stuurt de informatie naar jouw positie.
Er bevinden zich 32 verschillende satellieten rond de aarde waarvan er steeds minimaal 24 actief zijn, die elk in een van de zes banen op 20.000 km hoogte cirkelen.
Bij GPS is de satelliet altijd de zender, de GPS-ontvanger is altijd de ontvanger op aarde. Naast de satellieten en de ontvangers staan op aarde de zgn. grondstations, die zorgen voor controle en correctie van de satellieten.

Omdat GPS precies weet wat jouw locatie is, kan dit syteem jouw precies naar de juiste richting sturen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het navigatie-systeem Tom Tom.
Met een GPS-ontvanger kun je dus gaan wandelen en hoef je niet bang te zijn dat je verdwaalt. De ontvanger geeft jou o.a. informatie over de afstand die je aflegt, jouw wandeltempo en de richting die je gaat.

Wanneer je gaat wandelen (of fietsen), kun je naar een bepaalde locatie, een zgn. waypoint wandelen. Je kunt een route afleggen die uit een serie van waypoints bestaat.
De GPS leidt je dan langs alle waypoints van de route. Vergelijk het met een paaltjesroute, waarbij je van paaltje naar paaltje wandelt.

Naar Boven

 

  

Scan de code maar eens met jouw smartphone of iPad (uiteraard wel terugkeren naar deze pagina).

Scan de code en je leest dezelfde informatie als op de QR-code die bevestigd is op het rek van de nestkasten.
(ingang educatief paadje)

  QR

QR staat voor Quick Response (vertaling: snel antwoord).
Een QR-code is een bepaald type streepjescode die al in 1994 is ontwikkeld. Het was in eerste instantie ontwikkeld om de auto-industrie van dienst te zijn. Met de code kan er snel gedecodeerd worden en dat was en is belangrijk voor deze industrie: het snel indentificeren van auto-onderdelen.
Later werd de code gebruikt in tijdschriften en op visitekaartjes en nog weer later wordt het algemeen gebruikt en zien we ze ook verschijnen op posters, flessen, in kranten en, zoals wij van de werkgroep ze binnenkort gaan gebruiken, op muren en op paaltjes. Met de QR-code kunnen we bijvoorbeeld korte tekst en websites oproepen. Voor oproep van een website wordt het URL-adres van die site dan in een QR-code omgezet.


Om te kunnen scannen moet je uiteraard een scan-app downloaden. Tik in de zoekopdracht van de app store:
scan qr code barcode en download één van de apps.

Er moet duidelijk onderscheid gemaakt kunnen worden tussen zwart en wit om een QR-code goed te scannen.

Zin om zelf een QR-code te maken?

Klik hier: QR-code maken . . . . .

maar lees eerst:

Met uitzondering van Facebook, PDF en MP3 kun je gratis een optie kiezen om een code te maken. Voor de andere opties moet jij je eerst registreren. Na invulling druk op de knop 'Create a code'. Rechts verschijnt de code en kun je deze downloaden

Naar Boven