TERUG nr. Startpagina     

"Rondje Oranjekanaal"


Een suggestie voor een nieuw wandelommetje.
Even heel wat anders dan onze es en bos ommetjes.

Voor velen in Klijndijk is het niet onbekend dat ons dorp zijn ontstaan heeft te danken aan het graven van het Oranjekanaal in midden 1800.
De woonketen van de kanaalarbeiders, aan de Odoorner Zijtak (onze Zietak) was de eerste bebouwing van ons dorp. Later Klijndijk genoemd naar de in 1858 overleden stichter van het Oranjekanaal Jasper Klijn.
Voor geïnteresseerden onder u, daarin verwijs ik graag naar het boek "150 jaar Klijndijk - het verhaal van de Zietak". Wat weer opnieuw verkrijgbaar is bij Dorpsbelang.

De wandelroute is niet bewegwijzerd, is ongeveer 10 km lang en start bij het informatiepaneel aan het kolkje. Hier was de voormalige keerplaats van de schepen, toen wel wat groter overigens, in de Zietak.

Route:

U loopt langs de linkerzijde van het kanaal en gaat daarna rechtsaf over de dam in de Zietak.
Het fietspad richting Odoornerveen volgen, via het tunneltje onder de N34 door en slaat daarna linksaf. U volgt de Zietak en linksaf bij de eerst T splitsing en daarna direct rechtsaf en de linkerzijde van de Zietak volgen. Bij de boerderij rechtdoor, daarna links aanhouden. Nu langs het Oranjekanaal lopend ziet u links een woning. Hier stonden twee kalkovens; deze zijn rond de jaren 60 van de vorige eeuw afgebroken. Hier werden de gebrande schelpen geblust, gezeefd en verpakt.
De brug over het Oranjekanaal in de Slenerweg bij `t Haantje ligt rechts van u. Langs het water uw pad vervolgen en daarna de eerste weg linksaf. Volg het Koedijkje tot u weer op de Slenerweg uitkomt en sla af naar rechts. Na het viaduct over de N34 meteen links afslaan. Voor het water van de Zietak, rechtsaf terug naar uw startpunt bij het kolkje.

Een mooie en fijne wandeling gewenst. Een mooie foto gemaakt?
Stuur hem dan in voor onze fotowedstrijd.

Henny Oosterdijk

Routekaartje