Home Onderweg Er op uit Fotoalbums Downloads Contact
       
 

Actualiteiten


KLIK, PRINT EN WANDEL


Neem maar eens een kijkje: Klik Print en Wandel   en selecteer eventueel onder het item 'Wandelroutes' op 10 km.


Mei,
Onlangs ontvingen wij van de commissie 'Klik Print en Wandel' het verzoek om een bijdrage te leveren aan hun website, door middel van het toevoegen van een van onze Ommetjes.
Hun streven is zo veel mogelijk prachtige wandelroutes op deze site te plaatsen.
Aan dit verzoek willen wij graag voldoen. De bedoeling is dat wij uitvoerig informatie verschaffen betreffende een van onze routes. Het resultaat zal zijn dat ook op deze site onze Ommetjes (Klijndijk) meer bekendheid gaan krijgen.

Aanbieding Ommetjes bokaal


Fia, Fotografe des Klijndijks
Inzet: bokaal

uitleg bokaal  (klik)

BESTE 3  (klik)

De fotowedstrijd is voorbij, de uitslag is bekend. De drie beste foto's zijn elders te zien op onze site.
De geldprijs voor de beste foto gaat naar Greetjes Sibon, wonende in 't Haantje, zij heeft de prijs inmiddels ontvangen. Tevens is er voor de beste foto die ingestuurd werd door een Klijndijker de zgn. Ommetjes bokaal met als eretitel:

"Fotograaf des Klijndijks"


Deze eer is weggelegd voor Fia Bults!
Fia's foto werd tevens door de jury als tweede van de drie beste foto's gekozen. De foto van haar man Dick werd als derde gekozen, een mooi succes dus voor de Klijndijkers.
Op 24 april mocht Fia de bokaal in ontvangst nemen uit handen van Jan Mulder. Ben Smilde, onze fotograaf, legde de uitreiking vast.
Fia vond het een hele eer en was zeer verrast over de betekenis van de bokaal.


Hiermee is de pagina van alle ingezonden foto's afgesloten
Helaas was het aantal ingezonden foto's - 13 stuks - aan de lage kant! We proberen de geldprijs te verhogen en hopen later nog eens de fotowedstrijd te herhalen of wellicht een ander activiteit te organiseren zoals een puzzelopdracht (d.m.v. GPS) in en rondom Klijndijk.
Tevens gaan we in het Plaotselijk Nijs er meer aandacht aan besteden.


 klik hier voor de fotoreportage  (video) 

Woensdag 7 maart was de grote snipperactie in het Zietakkerbos.
Maar liefst 13 enthousiaste zwoegers (10 vrijwilligers van Ommetjes Klijndijk, 1 jongedame met dochter en 1 jongeman) staken de handen uit de mouwen en maakten er weer iets moois van.
Jan Reinders, gewapend met 2 tractoren en een mestverspreider, had met hulp van Jan v.d. Mark al een week eerder de snippers naar de bestemde locaties gebracht en daarna op het brede pad de snippers gelijk verstrooid. Het betekende dat we op de dag van de actie zelf iets minder werk hadden.

Het educatief paadje werd op 7 maart opnieuw van een dikke laag snippers voorzien; kruiwagens reden af en aan; harken werden in stelling gebracht om de snippers te verspreiden; op 5 plekken werd het paadje nog extra voorzien van een groen routepaaltje zodat ook in de winter het paadje goed te volgen is; de nestkastjes werden schoon gemaakt, enkele gerepareerd en er werden 6 nieuwe kastjes aan toegevoegd.
Het aantal nestkastjes, zowel aan het brede pad als aan het educatief paadje is nu 20 stuks (kastjes bij de ingang niet meegeteld).

Tussen de werkzaamheden door was er koffie met een heerlijke koek en voor de niet-koffiedrinkers frisdrank. Janneke Stam zorgde weer voor de verwennerij! En ook de zon werkte die middag mee: jassen en truien werden uitgetrokken want het werd zelfs warm. Nadat het paadje geheel geklaard was ging de groep naar voren, naar het kolkje. Ook daar moesten de snippers nog rondom de picknicktafel verspreidt worden. Tegen half vijf waren we klaar met de werkzaamheden. Voldaan en een kilootje lichter gingen we naar huis. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde middag!
Met dank aan: Janneke, Paulien, Marit, Eline, Ben, Djoek, Geert, Harry, Henk, Jan, Jan, Jan, Kyan, Lars en Wim!

Afscheid werkgroep
Na vele jaren actief te zijn geweest in de werkgroep nam Ben Smilde op de vergadering van 23 januari 'afscheid' van deze groep. Hij gaf er de voorkeur aan niet langer deel te nemen aan de vergaderingen. Het was niet zijn 'ding', zoals hij het noemde.
Maar we kunnen verheugd meedelen dat Ben ons niet gaat verlaten, integendeel. Ben blijft als vrijwiller oproepbaar en zal zich, zoals voorheen, bezig houden met controle en onderhoud van de routes. Tevens kunnen we een beroep op hem doen wanneer er foto's gemaakt moeten worden.

Als dank voor zijn inzet kreeg Ben uit handen van Jan v.d. Mark een bloemetje aangeboden, is zijn vrouw ook weer gelukkig.
Ben, bedankt!

Inmiddels hebben wij een nieuw lid mogen begroeten.
Menno Dankaart heeft de plaats van Ben overgenomen en heeft daarmee de werkgroep weer op 4 gebracht.
(Menno stelt zich voor op pagina Contact)
Toch zijn we nog steeds wel op zoek naar een vijfde man die de werkgroep wil komen versterken.
Wie meldt zich?

Werkzaamheden Kijkwand

24 oktober 2017

Maandagochtend, 9 uur, dichte regen verhinderde eigenlijk om de werkzaamheden die vandaag gepland stonden, uit te voeren. Djoek appte nog: 'Gaat vandaag wel door, vanwege de regen?', waarop Jan terug-appte: 'We proberen het gewoon'.
Om 10 uur stonden de mannen van de werkgroep klaar om aan te vallen. Zelfs Tinus had de moed niet verloren; hij was maandagochtend, maar dan een week eerder, al ter plaatse geweest; dacht dat 17 oktober de afgesproken datum was. 'Ik ben er nu toch', heeft hij gedacht, en verichtte enig snoeiwerk. Goed werk, Tinus! De regen was de mannen goed gezind: na 10 uur weinig of geen neerslag meer.


Wat moest er gebeuren?
Het gebied tussen kijkwand en de pingo stond vol met struikgewas (bramenstruiken), zware graspollen en jonge boompjes. Keek men door de kijkgaten van de kijkwand dan werd er tegen dichte bosschage aangekeken. Geen ree, vos of roofvogel was meer waar te nemen en dat is toch niet de bedoeling.Goed werk mannen!
En nu maar hopen dat we snel weer levend wild kunnen waarnemen.

Jan Mulder

v.l.n.r. Harry, Djoek, Tinus en Ben

En dus gingen Harry Kroeze, Djoek Grimme,
Tinus de Jong, Ben Smilde en Jan v.d. Mark aan de slag met bijl, schop en blote handen. Geen tijd voor koffie, wel voor de nodige hilariteit. Harry en Djoek staken gezellige en oude verhalen af over vroeger, tijdens hun cafétijd in Emmen. Om 12 uur was de klus geklaard en was en is er weer ruim zicht.
Het was hard werken geweest, vooral voor Ben: na afloop van de werkzaamheden zat zijn (gelukkig) oude broek vol scheuren.


10 mei, plaatsing informatiebord

Bij het startpunt van de gele route is op 10 mei een informatiebord geplaatst.
Op dit paneel staat o.a. de juiste route aageduid.
LET OP: de gele route zoals aangegeven op het grote paneel naast het fietspad is NIET JUIST!

Wat is er verder nog op dit paneel te lezen?

1.
op de routekaart de hoogtepunten onderweg.

2.
informatie startpunt van de rode-, de blauwe- en de groene route.

3.
scanmogelijkheden t.w. downloads:
  a. informatie daklozenhuis
  b. informatie offerveentje
  c. openen en bekijken website Ommetje Klijndijk
  d. openen en lezen routebeschrijving
  e. openen en volgen gele route


TIP, gebruik website


Voor een optimale belevenis,
maak gebruik van een beeldscherm van
minimaal 14 inch (beelddiagonaal: 35,56 cm.).Onderhoud

Vrijdag 17 maart werden door mannen van de werkgroep, Jan v.d. Mark, Ben Smilde en
Jan Mulder, de paaltjes op de gele route van een nieuwe verflaag voorzien. Daar verschillende paaltjes al bijna de zwarte kleur aannamen vanwege vuiligheid en inwerking door het weer, werd het tijd deze op te knappen. En wat doe je dan? Juist, alle 32 paaltjes op de route maar gelijk onder handen nemen.

Links: Ben Smilde en Jan v.d. Mark in actie.
Cultuurwandeling, 13 Maart 2017

In het kader van Gezond Leefstijl, leefgebied
De Hondsrug, werd op 13 maart j.l. in ons dorp een cultuurwandeling georganiseerd met gids.
De gids was niemand minder dan onze voormalige nestor van Klijndijk: Henk van der Veen.
De wandeling ging over een afstand van
5 km. en ging langs alle culturele bezienswaardigheden in en rond Klijndijk, zoals de Klijndijker Max Douwes, de pingoruïnes, grafheuvels, het onderduikershol en hunebed D35.
Henk wist op voortreffelijk wijze uitleg te geven!

Na de wandeltocht was er ter afsluiting bij restaurant Thijs en Aafke een kop heerlijke soepUitleg bij beeld Max Douwes.  

met een broodje ragout. De wandelgroep bestond uit 18 personen en allen waren na afloop zeer tevreden.
Dit gebeuren is zeker voor herhaling vatbaar! Wil jij ook graag een keer deze cultuurwandeling beleven, geef je dan op via onze pagina  Contact  en wij nemen contact met je op. Bij voldoende aanmeldingen wordt de eerstvolgende wandeling ingepland. Dit gebeurt opnieuw onder leiding van Henk van der Veen.


Op deze dag was er tevens belangstelling voor een afstand over 10 km. Ook deze groep, maar liefst 22 personen, was enorm enthousiast! De groep, o.l.v. Ria Hoven begon de wandeling over de Es,


tussen Klijndijk en Odoornerveen, en door het Zietakkerbos. De laatste 5 km. ging door het Valtherbos en brachten ook zij een bezoek aan een aantal culturele bezienswaardigheden.

Henny Oosterdijk
Beschadiging picknicktafel kolkje


Helaas moeten we contateren dat de picknicktafel bij het kolkje beschadigd is. Waarom zou je nu andermans spullen wilen vernielen. Er is een hoop werk verzet om het zo mooi mogenlijk te maken, en we willen dat ook graag zo houden. Als degene die het beschadigd heeft ook zou meehelpen om het weer in orde te brengen, zouden we dat zeer op prijs stellen.
Ben Smilde

Naar Boven